Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]
[...] hipertroficzne w porównaniu do trenowania partii raz w tygodniu. A więc największe grupy mięśni powinny być trenowane przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby stymulować ich wzrost. Na razie nie wiemy, czy trening grupy mięśniowej trzy razy w tygodniu daje większe efekty niż protokół zakładający dwie sesje w tygodniu, wymaga to ustalenia. [...]
[...] węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja Zarówno zbyt duża jak i zbyt mała podaż [...]
[...] stężenie glukozy na czczo powodowało, iż pole powierzchni pod krzywą dla glukozy było mniejsze w ciągu 2 godzin po posiłku, to znaczy, że spożycie owsa słabiej stymulowało wzrost stężenia cukru we krwi (lepsza kontrola glikemii, dłuższe życie), powodowało długofalowo spadek stężenia glukozy na czczo (działanie antycukrzycowe), stężenie HbA1c [...]
[...] drzewa, potrafią nawet analizować ich korę oraz liście, ale nie są w stanie dostrzec lasu. Warto dostrzegać nie tylko szczegół, ale i ogół. Nie ma żadnych dowodów na to, iż wzrost stężenia testosteronu i hormonu wzrostu po sesji interwałowej ma wpływ na hipertrofię (wzrost włókien mięśniowych) czy kości. Jest to zwyżka trwająca po prostu za [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] insulinowej na posiłek u osób z nadwagą/otyłych w porównaniu z grupą kontrolną spożywającą to samo śniadanie bez cynamonu, W obu grupach cynamon miał niewielki wpływ na wzrost stężenia glukozy (ale ledwo zauważalny), U uczestników o prawidłowej masie ciała po dodaniu cynamonu odpowiedź ze strony insuliny była zredukowana, ale nie tak [...]
[...] dowodów może zostać poprawiona poprzez uwzględnienie pomiarów stężenia NO3− i NO2− we krwi w celu oceny, w jaki sposób u danej osoby przebiega metabolizm azotanów. Większy wzrost stężenia NO2− we krwi po suplementacji NO3− był w badaniach z udziałem sportowców wytrzymałościowych powiązany z lepszą efektywnością ergogeniczną. Interpretacja [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
[...] u palaczy. Czy palenie tytoniu sprzyja pojawieniu się cukrzycy? Regularne palenie tytoniu ma wpływ na podwyższenie stężenia insuliny i glukozy na czczo oraz wzrost insulinooporności. Pomijając już kwestię raka płuc (który w większości przypadków nie daje się skutecznie leczyć), spadku wydolności (uszkodzeń płuc), negatywnego [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
[...] sen Alkohol i stymulanty wpływają na długość i jakość snu. Nie warto po nie sięgać. Sen jest ważny dla wytwarzania testosteronu (a przez to i DHT oraz estradiolu), hormonu wzrostu (i IGF-1), trzymania w ryzach nadnerczy (kortyzol, adrenalina, noradrenalina) oraz trzustki (glikemia, insulina, somatostatyna). Wielu światowej klasy zawodników [...]
[...] sprawdzali jakie korzyści przynosi suplementacja białkiem serwatkowym. Dokonano przeglądu literatury i stwierdzono, że, osoby otrzymujące białko serwatkowe wykazywały wzrost utraty tkanki tłuszczowej i masy ciała względem podawania placebo. Podsumowując Białko serwatkowe przynosi rozmaite korzyści, nawet u kobiet po menopauzie. Sprzyja [...]
Karnozyna to dipeptyd, czyli związek składający się z dwóch aminokwasów: beta-alaniny i histydyny. Została po raz pierwszy odkryta na początku XX wieku, kiedy to udało się ją wyizolować z mięśni ssaków. Karnozyna występuje głównie w mięśniach szkieletowych, sercu oraz mózgu, gdzie pełni szereg istotnych funkcji. Chociaż o suplementacji [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]
[...] osłabia kości, gdyż hamuje wchłanianie wapnia – może wywołać potencjalne złamania kości. Kortyzol działa pośrednio na kości, blokując wchłanianie wapnia, co zmniejsza wzrost komórek kostnych. Po piąte: wskutek działania kortyzolu wzrasta ciśnienie tętnicze, co oznacza ryzyko sercowo-naczyniowe i uszkodzenia nerek. Po szóste: kortyzol [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] M. Kuehn) biją na alarm. Dane National Health Interview Survey z wywiadów z 17321 dorosłymi opiekującymi się dziećmi i nastolatkami w wieku od 4 do 17 lat wykazały 7-krotny wzrost użycia melatoniny, jej stosowanie odnotowano u 0,7% młodzieży w 2012 r., w porównaniu z 0,1% w 2007 r. Zwiększone użycie melatoniny nie ogranicza się do dzieci i [...]
5-alfa-reduktaza występuje we wszystkich narządach androgenozależnych – gruczołach łojowych, potowych, potowych apokrynowych i dużej części mieszków włosowych. Przekształca ona testosteron do dwuhydrotestosteronu (zwanego też dihydrotestosteronem), co wg jednej z teorii jest związane z łysieniem. Dlatego przypisuje się potencjał przyspieszania [...]